Observation: att förlora det digitala arvet?

9 04 2010

1086 beslutade Wilhelm Erövraren att dokumentera det land han erövrade  — land och folk. Det blev vad som kallas “Domesday Book“. Originalet förvaras i Public Record Office i London.

Domesday Book - Warwickshire

Domesday Book - Warwickshire

1984 beslutade BBC att, som ett bidrag till 900-års firandet av originalet, göra en modern instans av Domesday Book. De byggde under 1984-86 denna nyversion, med mängder av nyinsamlat material, som en informationsrik multimediaupplevelse för en BBC Micro med laserdisk. Den spreds till skolor, universitet, bibliotek etc.

2001 var det någon som väckte idéen att göra materialet tillgängligt, i någon form, men nu byggt på dagens teknologi. Läget då var att innehållet i praktiken var oåtkomligt. Datorn BBC Micro … det fanns inte så många kvar i körbart skick. Detsamma gällde laserdiskläsare. Teknisk dokumentation … inte mycket kvar. Man riskerade att stå med en skiva i handen, med ett innehåll  som ingen längre visste hur skulle komma åt.

2002 startade det arkeologiska arbetet. Efter en heroisk insats har man rott det iland. Materialet är räddat, och kommer så småningom att bli helt tillgängligt för alla (det finns en del hindrande rättigheter till delar av innehållet, så helheten kan ännu inte spridas på nätet).

Observation:
– papperversionen är “still going strong” — efter mer än 900 år
– den moderna digitala versionen låg för döden — redan efter femton-sexton år

I vår iver att springa allt fortare framåt i den teknologiska utvecklingen släpper vi allt mer av senare tiders innehåll.

Ska vi vara tacksamma att t.ex. bokförlag varit konservativa och inte helt gått in i den digitala världen. Även senare tiders pocketböcker har ju i alla fall en sportslig chans att överleva (även om sidorna börjar gulna och limmet börjar torka … så länge som samlingen av ark finns kvar så kan vi läsa den).


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: